Monday, 28 May 2012

Yahudi di sebalik Revolusi Bolshevik/Komunis di Russia

Dipetik dan diterjemah daripada:http://www.ihr.org/jhr/v14/v14n1p-4_Weber.html"Revolusi Bolshevik," mengisytiharkan sebuah masyarakat yang sebahagian besarnya adalah hasil daripada pemikiran Yahudi, rasa tidak puas hati Yahudi, usaha Yahudi untuk membina semula."

Pada tahun-tahun sebelum revolusi tahun 1917, orang Yahudi, paling ramai terlibat dalam semua kegiatan subversif atas rasa kebencian terhadap rejim Tsaris mempunyai asas dan sebab dalam kecenderungan  melancarkan revolusi. Hal ini kerana antara kuasa-kuasa yang terkemuka di Eropah, imperialis Rusia adalah yang paling konservatif dan anti-Yahudi. Sebagai contoh, orang-orang Yahudi biasanya tidak dibenarkan untuk tinggal di luar kawasan yang besar di barat Empayar yang dikenali sebagai "Pale Penyelesaian." Walau bagaimana cara cuba difahami, dan mungkin juga dipertahankan, permusuhan Yahudi terhadap rejim imperialis, peranan yang luar biasa Yahudi dalam rejim Soviet yang luas dan lebih zalim adalah sukar untuk dimaafkan. Dalam buku yang diterbitkan baru-baru ini mengenai orang-orang Yahudi di Rusia pada abad ke-20, penulis Yahudi kelahiran Rusia Sonya Margolina memanggil peranan Yahudi dalam menyokong rejim Bolshevik sebagai "dosa bersejarah orang-orang Yahudi.". Contohnya, peranan tokoh orang-orang Yahudi sebagai Komandan Kem Gulag Soviet dan kem buruh, dan peranan Komunis Yahudi dalam pemusnahan sistematik gereja Rusia. Selain itu, dia berkata, "Orang-orang Yahudi seluruh dunia menyokong kuasa Soviet, dan mendiamkan diri dalam menghadapi apa-apa kritikan dari pihak pembangkang." 
Pemerhati di dalam dan luar Rusia, mengambil perhatian pada masa peranan penting Yahudi dalam Bolshevisme. Winston Churchill, memberi amaran dalam artikel yang disiarkan di Februari 8, 1920, isu Illustrated London Ahad Herald bahawa Bolshevisme adalah konspirasi "di seluruh dunia untuk penumbangan tamadun dan untuk bancuhan semula masyarakat di atas asas pembangunan yang penuh dengan kezaliman iri hati, dan kesaksamaan  yang mustahil. "David R. Francis,duta Amerika Syarikat di Rusia, memberi amaran dalam penghantaran Januari 1918 ke Washington: "Pemimpin-pemimpin Bolshevik di sini, kebanyakan daripada mereka adalah orang-orang Yahudi dan 90 peratus daripada mereka bekas orang buangan, Kebajikan sosial Rusia atau mana-mana negara lain tidak dihiraukan kerana agenda antarabangsa lebih diutamakan dan mereka cuba untuk memulakan revolusi sosial di seluruh dunia. "Duta Belanda di Rusia, Oudendyke, memberi pendapat yang sama beberapa bulan kemudian: "Melainkan Bolshevisme dihapuskan segera, ia terikat untuk menyebarkan dalam satu bentuk atau yang lain atas Eropah dan seluruh dunia kerana ia dianjurkan dan diusahakan oleh orang-orang Yahudi yang tidak mempunyai kewarganegaraan, dan yang satu objektif mereka adalah untuk memusnahkan pemerintahan yang sedia ada "
Sejurus selepas [Bolshevik] Revolusi, ramai orang Yahudi bersorak gembira  kerana lebih perwakilan yang tinggi dalam kerajaan baru. Politburo Lenin yang pertama telah dikuasai oleh orang-orang yang asal-usul Yahudi.
Dengan pengecualian yang ketara Lenin (Vladimir Ulyanov), kebanyakan pihak Komunis terkemuka yang mengambil kawalan Rusia dalam 1917-20 adalah orang-orang Yahudi. Leon Trotsky (Lev Bronstein) ketua Tentera Merah, dan mantan ketua hal ehwal asing Soviet. Yakov Sverdlov (Sulaiman) adalah kedua-dua setiausaha eksekutif parti Bolshevik dan sebagai pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Pusat - ketua kerajaan Soviet. Grigori Zinoviev (Radomyslsky) mengetuai Komunis Antarabangsa (Komintern), agensi pusat untuk menyebarkan revolusi di negara-negara asing. Yahudi terkemuka yang lain termasuk akhbar komisar Karl Radek (Sobelsohn),, komisar hal ehwal asing Maxim Litvinov (Wallach), Imamat Kamenev (Rosenfeld), dan Moisei Uritsky.
 Lenin sendiri adalah keturunan kebanyakan Rusia dan Kalmuck, tetapi dia juga satu suku Yahudi. Datuknya sebelah ibunya, Israel (Alexander) Blank, adalah seorang Yahudi Ukraine yang kemudiannya dibaptiskan ke dalam Church Rusia OrtodoksDi anggap internationalis, Lenin dilihat memandang kesetiaan etnik atau budaya dengan  penuh penghinaan. Beliau mempunyai  sangat sedikit rasa cinta untuk bangsanya sendiri. "Orang Rusia yang pintar," katanya, "hampir selalu adalah seorang Yahudi atau seseorang yang mempunyai darah Yahudi dalam uratnya."  
Di bawah Lenin, orang-orang Yahudi terlibat dalam semua aspek Revolusi, termasuk kerja tercemar. Walaupun Komunis 'berjanji untuk membasmi anti-Semitisme, ia merebak dengan pesat selepas Revolusi - sebahagiannya kerana kegemilangan Yahudi begitu banyak dalam pentadbiran Soviet, serta dalam gerakan trauma Sovietization tidak berperikemanusiaan yang berlaku selepas itu. Sejarahwan Salo Baron telah menyatakan bahawa jumlah yang amat tidak seimbang Yahudi menyertai pasukan polis rahsia baru Bolshevik,Cheka dan ramai orang-orang yang ditangkap Cheka akan ditembak oleh penyiasat Yahudi.

No comments:

Post a Comment